Lost in the Woods

We have developed a home that is intended to be absorbed by its landscape. The design is a single-family home located on a densely forested lot where a rocky hill edge meets a creek in the upstate New York area. The concept for the 1600 sqft residence is the result of the desire to design an artful home that responds to the topography of the landscape and becomes a refined extension of the materiality of the surrounding environment. The approach to the house is an extended threshold created by an un-refined path that weaves through the scattered trees. The path leads to a modestly carved concrete stair which amplifies the feeling of emerging into the topography. The interior reflects a more refined stepping of the existing topography. The kitchen overlooks a double height living space which appears to be floating above a creek. Perpendicular to the flow of the creek is a foot bridge which extends from the trees beyond and pierces through the opposing masses of the home, acting as the central spine to the home. From one perspective, The home disappears into nature and from another, it reflects the materiality of surrounding nature in its built form. This ensemble habits Locally-sourced materials and stitches them into a balance of excavation and extension of the landscape. 

entrance renderentrance render
day top of water fall renderday top of water fall render
dark night render 3 smaller slitdark night render 3 smaller slit